Brexit ja Suomi – Päivitetty Kauppakamarin Brexit-sivu

Viime viikolla EU huippukokouksen päätteeksi ilmoitti Britannialle että sen pitää ilmoittaa 12.4.2019 mennessä

1. hyväksyykö se erosopimuksen
  2. eroaako se EU:sta
  3. ryhtyykö se johonkin muihin toimiin asiassa.

Jos Britannia ei hyväksy erosopimusta eikä muihin toimiin ryhdytä asiassa, Britannia eroaa EU:sta jo 12.4.2019 ilman siirtymäaikoja ja erityissopimuksia. Kova Brexit toteutuu 12.4.2019 eli Britanniasta tulee heti kolmas maa WTO-sääntöjen mukaisesti. Britannia on luvannut jatkaa pitää tullit nollassa useiden tuotteiden osalta, mutta muut WTO-jäsenmaat voivat vaatia saamaa kuin mitä etuuksia EU27-maat silloin saisivat. Ja EU-maat joutunevat ottavat tullaukseen liittyvät velvoitteet Britanniaa kohtaan veti käyttöön, mikä aiheuttaisi erilaisia tullaus/huolinta yms haasteita.

Jos Britannia hyväksyy EU:n kanssa tehdyn erosopimuksen, niin Britannian EU-ero tulee voimaan 22.5.2019, mistä alkaa 31.12.2020 ulottuva siirtymäkausi eli kaupankäynti EU-UK -kesken jatkuu 31.12.2020 asti kuten nykyisin sisämarkkinoilla. Sen jälkeen kauppaa käydään sen mukaan, mitä EU ja UK ennättävät asiasta kauppa- tai kumppanuussopimuksella tai vastaavalla sopia.

Lisätietoja Kauppakamarin Brexit -sivulla: https://kauppakamari.fi/kansainvaliset-asiat/yritysten-seitseman-selviytymisvinkkia-brexitiin/