Investointeja helpottavat hallitusohjelman norminpurkulupaukset pantava täytäntöön

Ylisääntelyn purkaminen on keskeinen osa pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmaa. Byrokratian purkamistalkoot ovat kuitenkin kesken, ja moni työllistävä investointi lykkääntyy tai jää tekemättä. Hallitus on istunut kaksi vuotta, mutta läpimurtoa kaavoituksen ja lupien sujuvoittamisessa ei ole tapahtunut. Kauppakamarit vaativat hallitusta etenemään lupabyrokratian purkamisessa.

Hallitus sitoutuu ohjelmassaan sujuvoittamaan lupa- ja valitusprosessit sekä antamaan niitä koskevan palvelulupauksen. Viranomaisten keskinäisen valitusten määrä on hallitusohjelman mukaan tarkoitus minimoida esimerkiksi ennakkoneuvottelumenettelyllä. Isojen teollisten hankkeiden osalta luvataan ottaa käyttöön lupaprosessien kiirehtimismenettely. Rakentamisen ja investointien lupien sujuvoittamisessa ei ole kuitenkaan merkittävästi edistytty.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa haluaa palvelulupauksen pikaisesti toteutukseen.

“Hallitusohjelman mukainen konkreettiset määräajat sisältävä palvelulupaus lupa- ja valitusprosesseista olisi oivallinen ratkaisu nykyiseen lupien viivästymiseen. Investointeja janoava kansantalous odottaa paitsi PK-sektorin toiminnan helpottamista, myös suurten investointien lupien kiirehtimistä”, Linnainmaa toteaa.

Yritysten hätähuudot byrokratian rattaissa

Kauppakamareilla on noin 20 000 jäsenyritystä kaikkialla Suomessa ja kaikilta toimialoilta. Linnainmaa kertoo, että kauppakamarit saavat yrityksiltä jatkuvasti viestejä byrokratiasta ja vaihtelevista tulkinnoista.

“Tuoreena esimerkkinä on, helmikuussa toteuttamamme PK-hallitusbarometri, johon vastanneista yli 1100 yrityksestä reilu 8 prosenttia eli runsaat 80 PK-yritystä kertoi investointinsa viivästyneen tai peruuntuneen perusteettomasti viranomaislupiin liittyvien syiden vuoksi vuosina 2016 ja 2017.”

Yritykset raportoivat etenkin kaavoituksen, rakennuslupiin ja ympäristölupiin liittyvistä ongelmista. Linnainmaa muistuttaa, että byrokratiaan juuttuneet investointieurot ovat pois talouden kierrosta ja työllisyydestä.

“Ongelma koskee koko Suomea. Yritykset kaikkialta Suomesta kertoivat viivästyksistä. Useita yli 5 miljoonan euron investointeja raportoitiin viivästyneen sekä Etelä-Savossa, Helsingin seudulla, Kuopiossa, Oulussa, Pohjanmaalla, Tampereella että Turussa.”

Kauppakamarit purkaisivat byrokratiaa mm. keventämällä yksityiskohtaisia rakentamismääräyksiä, sujuvoittamalla kaavoitusprosesseja sekä keskittämällä ympäristölupa-asiat yhdelle luukulle.

Lue myös: Lupabyrokratia seisottaa yritysten investointeja – hallitusohjelman lupaukset täyttämättä

Alkuperäinen julkaisu.