Positiivisella asenteella menestyt!


Raikasta syyskuun alkua kaikille!

Viime aikoina on saatu seurata median viestintää niin maailmantalouden, valtakunnan ja maakuntamme tulevasta kehityksestä. Positiivisempikin yksilö voi saada hetkellisesti tartunnan näistä mollivoittoisista sanomista.

On hyvä että ihmiset tiedostavat mahdolliset riskit, kuten ohjauskorkojen nousun ja Brexitin eri lopputulemat. Niihin kannattaa jopa varautuakin miettimällä kuinka asiat vaikuttavat omaan tai yrityksen toimintaan. Uskoakseni juuri yrityskentässä nämä asiat ovatkin hyvällä mallilla, eikä niitä juuri sen vuoksi kannattaisi liikaa murehtia. Joillekin yrityksille edellämainitut ynnä muut negatiivisen-latauksen omaavat viestit tarjoavat jopa mahdollisuuksia.

Sen sijaan että kiihdytämme taantumaa omalla harkitsemattomalla ylivarovaisuudella tai alakuloisella ulosannilla, voisimme pistää porukalla kampoihin ja ottaa maakuntatasolla niskaperseotteen synkkyydestä ja heivata sen Saimaaseen väljähtymään. Ei elämää kannata haaskata murehtimiseen, kun on niin paljon mistä nauttia.

Nyt joku miettii että eihän sitä positiivisuudella maakunnan muuttotappioita saa hidastumaan, eikä varsinkaan loppumaan. Näin mikkeliläisenä alkuasukkaana voisin todeta, ”Eipä tuota positiivisuutta ja yhdessä tekemistä ole aikoihin kokeiltukaan.” Jokainen voi harjoittaa tätä aluksi vaikka pienin annoksin ja tehdä sitten johtopäätöksiä siitä, kannattaako jatkaa vaiko ei. Yllätä puolisosi, auta naapuriasi, morjesta hymyillen kadulla vastaan tulevia. No hulluahan se on, vai onko sittenkään. Pienet arjen teot tulevat monikertaisena takaisin, niin hyvässä kuin pahassa. Luodaan yhdessä ympärillemme positiivinen ilmapiiri, ja vakuutetaan kaikki että Etelä-Savossa on ihmisen paras paikka.

Kaupan- ja palvelunala työllistää yksityisellä sektorilla ylivoimaisesti eniten. Juuri tämän vuoksi kannustan edustamani sektorin johtajia ja yrittäjiä ottamaan kopin positiivisemmasta asenteesta. Kun tarjoilija, tai talkkari saa pomolta ja työyhteisöltä positiivisia signaaleja on helpompi tervehtiä asiakasta ja hymyillä leveästi. Jos asiakas vielä toimii samoin saattaa duunari kokea jonkin sortin ammattiylpeyttä ja hoitaa työnsä entistä paremmin. Kun tämä saadaan monistettua, niin lumipallo efekti on syntynyt, eikä sitä pysäytä mikään. Yritykset menestyvät paremmin, ja työpaikkoja syntyy lisää. Eikä me tekijätkään karata mihinkään, jos meillä on hyvä olla.

Puhtaasti enemmän positiivista virettä

Osku Nykänen

Kaupan- ja palvelualan valiokunnan puheenjohtaja, Etelä-Savon kauppakamarin hallituksen jäsen