Toimitusjohtaja Raimo Laineen muistolle


Toimitusjohtaja Raimo Laineen muistolle

Pitkän linjan yrittäjä Raimo Laine poistui yllättäen keskuudestamme.

Hän saapui yhtiökumppaninsa kanssa vuonna 1980 Mikkelin maalaiskuntaan mukanaan liikeidea. Yritys Mikkelin Prosessiohjaus Ky perustettiin niiltä sijoiltaan. Tästä alkoi Raimo Laineen merkittävä, monivaiheinen yrittäjän ura.

Hänen rauhallisuutensa, sitkeytensä ja määrätietoisen toiminnan ansiosta yritys selviytyi vaikeuksien kautta myös 1990 -luvun lamakaudesta.

Raimo Laineen johdolla yritys panosti voimakkaasti tuotekehitykseen ja uusiin markkinoihin. Kasvun myötä yritysmuotokin muutettiin osakeyhtiöksi ja niin syntyi Mipro Oy.

Raimo Laine osasi koko työelämänsä haistella uusia tuulia löytäen markkinaraon yritykselle. Raimo Laineen johdolla yrityksessä panostettiin automaatioon ja prosessinohjaukseen liittyvien vakiintuneiden asiakkuuksien kehittämisen lisäksi uusiin liiketoiminta-alueisiin erityisesti turvallisuuteen liittyvän rautatieliikenteen ohjauksen ja hallinnan alueella. Määrätietoinen työ johti myös tuloksiin ja kasvuun. Tämä ei ole aina ollut helppoa monikansallisten jättiyritysten kilpaillessa samoilla markkinoilla.

Raimo Laineen suhtautuminen omaan henkilöstöönsä oli arvostavaa ja hän löysi erinomaisia osaajia yrityksen kasvaessa ja kansainvälistyessä.

Mipron toimintaa ja menestystä on arvostettu myös yhteiskunnassa. Se on saanut ansaitsemiaan tunnustuksia muun muassa Mikkelin maalaiskunnan yrityspalkinnon ja Etelä-Savon maakunnallinen vuoden yrittäjäpalkinnon.

Mipron toiminnan vakiinnuttua Raimo Laine osallistui aktiivisesti myös elinkeinoelämän järjestötyöhön. Valtakunnan tasolla hän toimi usean vuoden ajan Finnvera Oyj:n pääkonttorin neuvottelukunnan jäsenenä. Etelä-Savon kauppakamarin eri luottamustehtävissä Raimo Laine toimi lähes 20 vuoden ajan, aina kuolemaansa saakka.

Teollisuusvaliokunnan puheenjohtajana ja kauppakamarin hallituksen jäsenenä Raimo Laine etsi uusia avauksia, millä maakunnan yritysten kilpailukykyä voidaan edistää. Hänen aloitteestaan kauppakamarissa toteutettiin Suomen ensimmäinen ”Yritysten yhteiskuntavastuu -kilpailu”.

Raimo Laine toimi aktiivisesti Mikkeliläisen jääkiekon kehittämiseksi. Hän oli mukana Jukurien toiminnassa yhteistyökumppanina jo siinä vaiheessa, kun seura nousi Mestikseen vuonna 2000. Mestis -aikana yhteistyö edelleen syveni ja Raimo oli perustajaosakas kun perustettiin Jukurit HC Oy. Raimo toi Jukureihin omistajana vahvaa yritystoiminnan osaamista ja hänellä on erittäin suuri ansio siihen, että Jukurit pelaa nyt Liigassa ja tuo Mikkelille maanlaajuista tunnettavuutta.

Raimo Laine oli aina valmis toimimaan yhteistyökumppanina monissa tapahtumissa ja hankkeissa, missä oman alueen yritystoimintaa kehitettiin laajemminkin.

Monet ystävät meidän lisäksi jäivät kaipaamaan hyväntuulista, rauhallista ja myönteistä Raimoa yrittäjää isolla Y:llä.

Juhani Alanen
Reijo Björkman
Markku Kakriainen
Heikki Piironen