Kymppi-koulutuksella tehokkuutta ja mielekkyyttä työhön

Työntekijöistä koulutetaan oman yksikkönsä linkki työnjohtoon päin,
koko työyhteisön tehokkuus ja työn mielekkyys kasvavat

Teksti ja kuvat: Kari Kauppinen

Yritysjohdossa ollaan tyytyväisiä Etelä-Savon kauppakamarin ja VMK valmennuksen Kymppi-koulutukseen. Kymppi-koulutus pyrkii muun muassa madaltamaan kynnystä työntekijöiden ja toimihenkilöiden sekä yritysjohdon välillä. Tämän pitäisi lisätä vuoropuhelua, kehitysideoita ja työviihtyvyyttä, jotka heijastuvat myös yrityksen tulokseen.

Kymppi-koulutuksen tavoitteena on luoda yrityksille uusia työkaluja ja toimintamalleja johdon ja esimiestyön tueksi. Samalla se on viestintäkanava johdosta työntekijäportaaseen johdon linjaamista strategioista ja liiketoiminnan kehittämispäätöksistä.

Esimerkiksi Lipa-Betoni Oy:n toimitusjohtaja Satu Lipsanen (kuvassa) sanoo, että työstä voi tulla koulutuksen myötä mielekkäämpää, mikä voi siten näkyä työviihtyvyydessä ja yrityksen tuloksessa.

– Kun saadaan joitakin turhia ja tyhmiä asioita karsittua, niin tekeminen tehostuu. Saadaan tehtyä asioita helpommin ja fiksummin, sanoo Lipsanen.

Lipsanen miettii myös sitä, että viesti kulkee jatkossa paremmin, kun työnjohdon valtuuttamina on yksiköissä Kymppejä, jotka on nostettu työntekijöiden joukosta.

– Välillä voi olla iso kynnys sanoa asiasta toimihenkilölle ja on helpompi sanoa asiat toiselle vastaavanlaiselle työntekijälle.

Nyt koulutettavat Kympit ovat juuri niitä linkkejä, jotka voivat viedä yrityksen ruohonjuuritason ajatuksia, ideoita ja toiveita eteenpäin päätettäväksi.

Yksi käytännön esimerkki työprosessien järkevöittämisestä Lipa-Betonissa oli lomatoiveiden läpikäyminen.

– Kympit kävivät tämän asian omien työryhmiensä kanssa läpi sen sijaan, että työnjohtajan olisi tarvinnut olla siellä sumplimassa asiaa. Yksi porras jäi välistä pois, sanoo Satu Lipsanen.

Kymppi on myös sovittujen asioiden valvoja.

– Hän pystyy pitämään omassa yksikössään yllä sovittuja asioita, muistuttamaan tarvittaessa, että tästä on ollut puhetta.

Lipsanen sanoo, että yritys lähti koulutukseen mukaan juurikin siksi, että koulutuksessa tulisi konkreettisia vinkkejä siitä, mitä asioita olisi hyvä käydä läpi, jotta arkityön metodit paranisivat.

– Ja myös miten Kympit on järkevää valita, monta heitä pitäisi olla ja millainen on heidän tehtäväkuvansa.

– Uskon, että olemme tässä hyvässä alussa ja saamme tästä hyvän toimintamallin, työkalun, meille, sanoo Satu Lipsanen.

Osaajan itsetunto nouse

Plastep Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki sanoo, että Kymppi-koulutus on tuonut tehokkuutta asioihin ja Kympeiksi nimetyt ovat ottaneet oman uuden roolinsa yritystä entistä enemmän hyödyttävällä tavalla.

– Oma osaaminen ja tekeminen on noussut merkittävään rooliin ja fokusoitunut oikeisiin asioihin. Kymppi uskaltaa tuoda osaamistaan esiin ja tehdä ratkaisuja.

– Kun on selkeä nimetty rooli ja kyseiseen tehtävään on saatu koulutusta, niin se on nostanut ammatillista itsetuntoa. Meillä on joka vuorossa Kymppi, joka aina tietää, miten homma pitäisi mennä ja mitä pitää tehdä.

– Kympit osaavat ottaa vastuuta, kun huomaavat, että omassa tiimissä ja työvuorossa kaikki ei mene kuten pitäisi. Kymppi-nimi on Kympille selkänoja, että minulla on oikeus, velvollisuus ja tahtotila saattaa asia paremmalle tolalle. Valtaosalla tämä kyky on muutenkin, mutta ei aina välttämättä rohkeutta tehdä asioita. Kympit ymmärtävät tiimin roolin kokonaisuudessaan, selvittää Ketomäki.

Kristiina Ketomäki, Plastep
Kristiina Ketomäki on tyytyväinen. Prosentit voisivat olla aina sata, ”mutta ei ole huono tämäkään”.

– Meillä on koulutuksen jälkeen muuttunut se, että yhdellä ihmisellä on selkeä vastuu pienemmästä kokonaisuudesta. Seuraavilla portailla on sitten vastuu isommasta kokonaisuudesta.

– Ja kyllä tämä helpottaa tiedonkulkua, asioiden suunnittelua ja valvontaa, jatkaa Ketomäki.

– Koulutus oli mielestäni hyvin rakennettu kokonaisuus ja se tuotti tulosta. Elämä on jatkuvaa oppimista.

– Lisäksi kaikki meidän Kympit suorittivat koulutuksessa Kymppipassin. Eli he ovat suorittaneet aiheesta pienimuotoisen tutkimuksen ja tehneet kehitystehtävän.

Koulutus- ja kehittämisohjelman nimi on ”KYMPPI – yhteisellä asialla”. Etelä-Savon kauppakamari toteuttaa koulutus- ja kehittämisohjelmaa yhdessä VMK valmennuksen kanssa. Syksyllä 2019 alkaa uusi koulutusohjelma, jossa on hyödynnetty kesällä 2019 päättyneen koulutuskokonaisuuden kokemuksia.

Kymppi-koulutushanke on saanut ESR-rahoitusta eli Euroopan sosiaalirahaston tukea. ESR:n tavoite on tukea työllisyyttä ja työllistymisedellytyksiä osaamista ja palvelurakenteita kehittämällä.